Search
English

Geschiedenis

De geschiedenis van de kwekerij

Onze plantenkwekerij bestaat nu ongeveer 34 jaar. Dit is niet zonder slag of stoot ontstaan. Wij geven u hier een kijkje in de geschiedenis van ons bedrijf.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben onze ouders meegeholpen met het droogleggen van de polder. Daarna kwamen ze omstreeks 1954 in aanmerking voor een landbouwbedrijf. In 1978 hebben wij het ouderlijk bedrijf van 12 hectare van Freddy zijn ouders overgenomen. Dit was een moeilijke tijd, met een hoge rente van meer dan 12%. Met de kleinere boeren ging het hard bergafwaarts en het was zoeken naar een nevenactiviteit.

Snijbloemen

Wij zijn toen begonnen in de snijbloementeelt, vooral gipskruid was toen een geliefd product. In 1986 deden de eerste Irissen hun entree. En twee jaar later de eerste Hemerocallissen. We zijn begonnen met 40 soorten Irissen en ongeveer 50 soorten Hemerocallissen.In deze periode hebben wij ons bedrijf kunnen uitbreiden met 10 hectare, wat we grotendeels gebruikten voor het telen van pootaardappels, suikerbieten, tarwe en zaaibloemen.

Aanleg showtuin en bekroning van het werk

In 1996 besloten we om een showtuin aan te leggen. Dit vooral om particulieren te laten zien hoe de planten in hun volledige pracht zouden groeien en bloeien. In 1997 is dit idee uitgevoerd met de aanleg van een showtuin in de vorm van een Irisbloem. Het akkerbouw gedeelte van 18 ha is in het jaar 2000 verkocht en zijn we ons volledig gaan richten op de plantenteelt. In dit jaar is onze collectie Irissen uitgeroepen tot de Nederlandse planten collectie. Dit is een bekroning waar wij zeer trots op zijn.

Één der grootste Iriscollectie van Europa

In onze tuin staan inmiddels ruim 1500 soorten Irissen en ongeveer 1300 Hemerocallis soorten tussen zeker 1500 andere vaste planten te schitteren. Tot en met 2020 teelden we voor de groothandel ongeveer 3 hectare Irissen en 0,3 hectare Hemerocallisen. In 2019 hebben we besloten om niet meer voor de handel te gaan kweken en meer tijd in nieuwe soorten voor onze particulieren klanten en webshop kunnen besteden. We hebben dan ook één van de grootste Iris-Hemerocalliscollectie van Europa.

Wat begon als een kleine hobby is inmiddels uitgegroeid tot onze grootste bezigheid. En samen met onze zonen zijn we nog steeds druk met de verdere ontwikkeling van de kwekerij. Onze zoon Erwin is inmiddels in de VOF gekomen. In 2016 zijn Freddy en Marianne in het dorp Rutten gaan wonen en Erwin op de boerderij.

Joosten-begin-1953 gipskruid-snijden-80-85 luchtfotoOnderscheiding Nederlandse Planten Collectie  freddy-joosten kinderen-joosten marianne-joosten gai-luron beervelde-prijs Land-cherised